Digitale leeromgeving

Wat is er op deze leeromgeving te vinden?

Gratis het 4FREE docentenmagazine!
Bestel

4FREE: Voor studenten én docenten

4FREE is een online leeromgeving voor leerlingen en studenten met daarnaast een gratis magazine voor docenten. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil met dit lesmateriaal gesprek en discussie over vrijheid en onvrijheid, over ervaringen met oorlog en over de daarbij horende vragen over de democratische rechtsstaat stimuleren.

De Films met vragen bestaan uit twee films waarin mensen die oorlog hebben meegemaakt met elkaar in gesprek gaan, te vinden onder de naam – Geef vrijheid een gezicht. Daarnaast zijn er vier filmpjes waarin de grenzen van vrijheid wordt bediscussieerd – De prijs van vrijheid.

Centraal in deze digitale omgeving staat de verbinding van het verleden met het heden. Welke betekenis heeft de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog voor ons hedendaagse denken over vrijheid en oorlog. Het vertrekpunt in het lesmateriaal is steeds de belevingswereld van jongeren zelf. De Tweede Wereldoorlog biedt tal van verhalen die herkenbare en aansprekende voorbeelden zijn om de wereld om ons heen beter te kunnen begrijpen.

Alle lessen kunnen zowel individueel als groepswerk of klassikaal gemaakt worden.

Docentenmagazine

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei introduceert eind 2021 de eerste editie van het 4FREE docentenmagazine. Dit gratis magazine is speciaal gemaakt voor docenten geschiedenis, maatschappijleer, burgerschap en andere geïnteresseerden.

Het magazine heeft als doel om docenten inhoudelijk te ondersteunen bij discussies in de klas over vrijheid en oorlog. Het brengt in beeld hoe mensen zoeken naar de grenzen van vrijheid van zichzelf en van anderen. Wat zijn bijvoorbeeld de do’s en don’ts bij lesgeven over de Holocaust? Hoe kan je graffiti inzetten om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken? Het magazine laat ook zien hoe online games over de Tweede Wereldoorlog al dan niet in de klas gebruikt kunnen worden.

Bestel het magazine gratis: 4FREE (onderwijsinformatie.nl)

Download een .pdf van het magazine hier

Hebt u een tip voor collega’s? Wilt u delen hoe u met deze website in de klas hebt gewerkt? Hebt u suggesties of aanvullingen voor ons? Mail naar: educatie@4en5mei.nl