Waar steek jij
je nek voor uit?

Elijah Alvares (19) en Sil de Weerd (19) zijn beiden ambitieuze studenten die zich actief inzetten voor de positie van de student in het mbo.

Sil de Weerd is de landelijke ambassadeur mbo 2017. Elijah Alvares heeft de opleiding tot onderwijsassistent afgerond aan het ROC en wil docent maatschappijleer worden. Hij is LEF-ambassadeur (LEF staat voor Luisteren, Empathie en Feedback) en wil empowerment, ondernemerschap en burgerschap een belangrijke plek geven in het mbo.

Elijah Alvares

Toekomst Vormgeven
“Juist wij, de jongere generatie, zijn de aangewezen personen als het gaat om het vormgeven van de toekomst. Maar om mee te beslissen en mee te praten zul je je eerst moeten bewijzen. Om de mbo’er in Nederland te emanciperen heb ik met een aantal andere studenten het MIBO opgericht. Dit staat voor Middelbaar Innovatief Beroepsonderwijs. Wij strijden voor een trots en innovatief beroepsonderwijs waarin iedere student haar of zijn eigen identiteit vorm kan geven.”

Elijah Alvares (19) | Foto: Marius Roos

Burgerschap, empowerment en ondernemerschap “Veel jongeren zijn zich onvoldoende bewust van hun eigen identiteit en talenten. Ze weten vaak niet wat ze te wachten staat en doen alleen wat oudere generaties van hen verwachten. Ik pleit daarom voor meer burgerschap, empowerment en ondernemerschap voor jongeren in Nederland. Waarom? Zodat deze jongeren een samenleving kunnen opbouwen waarin hun eigen kwaliteiten en talenten het fundament zijn.”

“Ik pleit voor meer burgerschap,
empowerment en ondernemerschap
voor jongeren in Nederland”

Sil de Weerd

Goud in handen
“Ik vertegenwoordig mijn generatie door te laten zien wat je kunt bereiken als je je ergens voor inzet. Doordat ik een studie doe die ik leuk vind ontwikkel ik me snel. Ik vind het belangrijk dat jongeren een opleiding kunnen kiezen in een sector die ze aanspreekt. En dat mensen hier hulp bij kunnen krijgen. Hier maak ik mij hard voor. Als je een richting hebt gevonden die je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je de rest van je leven zou willen doen dan heb je goud in handen.”

“Ik denk dat het onwijs
veel zin heeft om je nek
uit te steken”

Hard work pays off
En dat inspireert anderen. “Ik denk dat het onwijs veel zin heeft om je nek uit te steken. Niet alleen voor de inhoud, maar ook om anderen te inspireren. Als je je ergens hard voor maakt en er helemaal voor gaat dan inspireer je anderen hetzelfde te doen. Toen ik mijzelf moest presenteren voor de jury van het Clusius College om ambassadeur van mijn school te worden, sloot ik mijn pitch af met de quote ‘hard work pays off’. Door heel hard te werken en veel energie te steken in mijn campagne en mijn vakgebied mag ik de titel ‘landelijke mbo-ambassadeur’ een jaar lang dragen.”

Sil de Weerd