Vechten voor vrijheid

Veteraan Jouy vertelt over de keuzes die hij als soldaat had en hoe hij hierop terugkijkt.

100 procent zekerheid heb je nooit

“Soms moet je dingen afdwingen aan de hand van oorlog”, vertelt de jonge veteraan Joey Verweij (38). Voor hem is het duidelijk: “Als de geallieerden geen oorlog hadden gevoerd, dan hadden we nu onder Duits regime geleefd.” Joey, die op missie ging naar Bosnië en Uruzgan, vocht daar voor de vrijheid. Waarom maakte hij deze keuze?
Welke dilemma’s kwam hij tegen?
En hoe kijkt hij terug?

Joey Verweij: “Soms moet je dingen
afdwingen aan de hand van oorlog”

= je eigen sleur doorbreken

“Ik werkte bij een bouwbedrijf. Mijn collega’s konden alleen maar over pensioen praten. Op een dag was ik er klaar mee;
ik nam ontslag en liep de bouwplaats af. Ter plekke zei ik:
‘Ik ga het leger in.’ Impulsief, maar je wilt ook dingen mee-
maken. Het was alsof ik de vrijheid tegemoet liep.”

= gewoon een baan

“Ik vond het supergaaf dat ik in een jong, goed team zat dat maximaal werd opgebouwd. Mensen knakten, mensen vielen af, mensen gingen naar huis. Als je dan als een van de weinigen blijft staan, dan heb je het gevoel dat je onverwoestbaar bent. Of het goed of slecht is? Daar dacht ik eigenlijk mijn hele tijd bij het leger helemaal niet over na, Het was mijn werk en ik deed het.”

= het aangaan van dilemma’s

“Als je bermbommen opspoort, zoals ik deed, moet je bij elk probleem dat je tegenkomt een goede en snelle oplossing weten. Bij elk dilemma inventief zijn; hoe moet je handelen? Er staat bijvoorbeeld een aanhanger met stro langs de weg met het wiel eraf. Zou er een bom liggen? Ik dacht: als dat
wiel niet lek is, dan klopt het niet. Toen ik voelde dat hij wel lek was, ging ik bij de aanhanger kijken. We konden door, maar 100% zekerheid heb je nooit.”

= het vermijden van vragen

“Toen ik net in Uruzgan kwam, dacht ik: waar ben ik nu toch beland? Daarna dacht ik: ik ben hier nu, en ik heb ook nog een leidinggevende functie. We gaan er wat van maken.
Je weet niet waar je aan begint, maar daar moet je ook niet teveel over nadenken. Als je gaat twijfelen, dan ben je niet geschikt voor dit beroep. Ik hield mezelf ook altijd wel bezig, ook op dagen dat er weinig te doen was. Hardlopen, sporten, vrachtwagen rijden. Niet stilstaan, anders ga je misschien ook last van heimwee krijgen.”

= doen wat je moet doen

“Waarom je gaat vechten in een oorlog ‘van anderen’? Jouw eenheid krijgt een missie. Dan wordt er gevraagd: ga je mee of niet? Iedereen zegt ‘Ik ga mee.’ Daar train je voor. Als je zegt dat je niet mee gaat, heb je toch wel een uitdaging, denk ik. Dan moet je je afvragen wat je in het leger doet. Maar als je daar zit, dan is het eerste doel vooral heelhuids thuiskomen met zijn allen.”

= zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is

“In Nederland leven we in een soort droom, terwijl ze daar
echt ellende hebben en dingen moeten verzinnen om te overleven.”