Ronnie's
Roots

Rapper Ronnie Flex voelt zich Nederlands, Surinaams én Moluks. “Het heeft allemaal invloed op wie ik ben en op mijn muziek.”

Als klein jongetje was rapper Ronnie Flex (25) al geïnteresseerd in geschiedenisverhalen. Van zijn zakgeld kocht hij boeken over de Tweede Wereldoorlog. Anderhalf jaar geleden liet hij zelfs een tattoo van Anne Frank op zijn linker bovenarm zetten. Een van zijn beste tatoeages, vindt hij zelf. “Hij staat voor mijn verbinding met Nederland. Anne Frank heeft veel positieve invloed.”

Ronnie Flex met zijn band Deuxperience

Maar Ronnie Flex – bekend van de nummers Investeren in de liefde, Energie en Blijf bij mij – is niet alleen geïnteresseerd in de Nederlandse geschiedenis. Omdat zijn moeder uit Suriname komt en zijn vader uit de Molukken, weet hij bijvoorbeeld ook veel over het slavernijverleden. “Je afkomst bepaalt voor een groot deel je identiteit, daarom vind ik de geschiedenis ervan interessant.” Zijn afkomst bepaalde ook zijn muzikaliteit, denkt hij, zo zat hij door zijn Surinaamse roots al op jonge leeftijd de hele dag met zijn vrienden in de klas op tafels te tikken, met hun handen en stokjes. “Ik ben met dat ritmegevoel geboren, het zit in mijn bloed. Ik moet altijd beats maken.”

“Ik zing bijvoorbeeld dat ik auto rijd. Maar ik heb helemaal geen rijbewijs.”

Meer respect in Suriname

In Nederland voelt Ronnie zich thuis. Hij houdt van de bossen en het klimaat. Maar als hij naar Suriname gaat, voelt dat óók als thuiskomen. Hij heeft geluk dat hij in Nederland is geboren, zegt hij, want hier kan hij van zijn muziek leven. In Suriname kent hij de meest getalenteerde artiesten, maar omdat het zo’n klein land is, hebben ze veel minder fans. Ronnie: “Het is onvergelijkbaar hoe ik in Suriname wordt behandeld. Daar hebben ze veel meer respect. Iedereen kent me ook. Zodra ik door de douane ga, word ik al juichend ontvangen.” En ook zestigjarige Surinaamse fans komen rustig om een handtekening vragen. Nederlanders boven de dertig die om een foto vragen, zeggen er altijd bij: ‘het is voor mijn dochter’.

Geen rijbewijs

Sinds de hit Drank en drugs die Ronnie Flex samen met Lil’ Kleine maakte, is er veel veranderd voor Ronnie. Hij is ineens beroemd. Kan hij als artiest dezelfde persoon blijven als in het dagelijkse leven? “Ik probeer altijd eerlijk en mezelf te blijven. Het lijkt me eigenlijk moeilijker om dat niet te doen”, zegt hij lachend. Eigenlijk is hij nú meer zichzelf dan twee jaar geleden. “Toen ik 21 was, was ik veel introverter en onzekerder. Nu durf ik meer mezelf te zijn.” Kanye West is zijn grote voorbeeld: die doet en zegt ook altijd wat hij wil. De inspiratie voor zijn nummers haalt hij ook vooral uit zijn persoonlijke ervaringen. Ja, soms kijkt hij weleens iets van iemand af – laat ik eens een liefdesnummer zoals R. Kelly maken, denkt hij dan bijvoorbeeld. Maar de Ronnie uit zijn nummers komt altijd dicht in de buurt van de échte Ronnie. Alhoewel, soms overdrijft hij een beetje in zijn teksten.

Hit

Sinds de hit Drank en drugs die Ronnie Flex samen met Lil’ Kleine maakte, is er veel veranderd voor Ronnie. Hij is ineens beroemd. Kan hij als artiest dezelfde persoon blijven als in het dagelijkse leven?