Oorlog is niet
iets van vroeger

Ambassadeurs van de Vrijheid Maan en Sam Feldt over hun visie op oorlog en het vieren van onze vrijheid.

Zangeres Maan en DJ Sam Feldt zijn dit jaar, samen met popartiest Kraantje Pappie, de Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij treden op tijdens de Bevrijdingsfestivals door het land. Een gesprek met Maan en Sam Feldt.

“We mogen blij zijn dat
we zonder onderdrukking
zijn opgegroeid”

“Mijn generatie heeft vaak nog opa’s en oma’s die de oorlog hebben meegemaakt, voor de generatie daarna is de Tweede Wereldoorlog meer een horrorverhaal, maar oorlog is niet alleen iets van vroeger”, zegt zangeres Maan (de Steenwinkel). “Dat zal mijn boodschap zijn. Ook nu zijn er nog overal oorlogen en conflicten, waar Nederlandse militairen naartoe gaan en waar ze vaak getraumatiseerd uit komen.”
Ze wil graag een militair van haar leeftijd ontmoeten die op vredesmissie is geweest.

Zangeres Maan
Foto:

Terrorisme

Maan hoopt een goede, en vooral geloofwaardige ambassadeur te zijn. Zelf kan ze heel bang worden van terrorisme. “Mijn angst voor terrorisme is heftiger geworden, zeker na de aanslag in de Parijse club Bataclan en bij het concert van Ariana Grande. Ik heb best vaak dat ik op het podium sta, rondkijk en denk: ‘Er zal toch niet een gek tussen het publiek staan?’ Dat gevoel wil ik niet te veel toelaten bij mezelf, want dat belemmert mijn functioneren.”

“Natuurlijk is het mijn streven om op 5 mei goede shows te geven en neem ik een trompettist, saxofonist en gitarist mee op het podium”, zegt DJ Sam Feldt (Sammy Renders), “maar hopelijk komt de boodschap achter deze datum ook over bij het publiek. We mogen blij zijn dat we zonder onderdrukking zijn opgegroeid.” Hij is enig kind en is opgevoed door ‘superpacifistische’ ouders: voor vrede en tegen oorlog. Echte hippies.

“Als kind had ik weleens nachtmerries over oorlog, en was gefascineerd door kinderen in oorlogssituaties. Moesten die ook naar een kamp? Ik ben er nu minder mee bezig, maar zie zoveel situaties in de wereld waar het wel actueel is.”

Vrede voor lief

“Daarom wil ik awareness bij mijn publiek creëren, begrippen als racisme en vrijheid tastbaar maken voor hen. Onze generatie neemt het voor lief dat het al zo lang vrede is, dat we kunnen stemmen, alles kunnen zeggen wat we willen. Als ik in het buitenland ben – en dat is heel vaak – dan zie ik pas hoe goed we het hebben in Nederland en hoe bevoorrecht ik ben.”

Maan trad vorig jaar op 5 mei al eens op, toen stond ze op het drijvende podium op de Amstel. “Dat was wel echt een hoogtepunt van 2018”, vertelt ze. “Voor mij is 5 mei een van de mooiste feesten in ons land en ook nog met een diepe gedachte erachter.” Het koningspaar zat op de eerste rij, haar ouders keken toe in een bootje op het water. “Alles klopte: als ik over het water keek, zag ik mijn favoriete brug van Amsterdam, de Magere Brug. En ik mocht het nummer Hero zingen voor Jan de Vaal. Dat is een oud-verzetsman van 94 jaar die ik al eerder had ontmoet en die veel indruk op mij heeft gemaakt. Hij overleefde concentratiekamp Natzweiler en heeft zoveel wreedheid meegemaakt. Hij zat in het publiek, we keken elkaar aan en ik voelde zoveel dankbaarheid dat ik voor hem mocht zingen.”

DJ Sam Feldt
Foto:

Vrijheid is…

Sam Feldt: “dat ik me kan verplaatsen. Mijn leven kan opbouwen en kan verhuizen wanneer ik dat wil. Ik reis heel veel voor mijn werk, 150 vluchten per jaar. Ik ben net terug uit Brazilië, waar ik vanuit mijn hotel zo de grootste sloppenwijk van Rio inkeek. Dan word je met je neus op de feiten gedrukt.”


Maan: “dat je op creatief gebied alles mag zeggen wat je wilt. Dat er LuckyTV’s over Willem Alexander en Máxima gemaakt mogen worden, zonder dat de maker daarvoor de doodstraf krijgt.”

Maan (links) en Sam Feldt (rechts)
Foto:

Mijn vrijheidslied:

Sam Feldt: “Imagine van John Lennon. Naast dat ik groot fan ben van de Beatles, gaat dat nummer voor mij over vrijheid in de breedste zin van het woord.”

Maan: “Think van Aretha Franklin.”