Jouw verhaal
=
jouw identiteit

In oktober 2017 organiseerden FunX, The Black Archives en De Correspondent De Maand van de Verzwegen Geschiedenis. Volgens hen is het tijd de verzwegen verhalen uit de Nederlandse geschiedenis te vertellen. Om zo de discussie over identiteit, racisme, ongelijkheid en discriminatie beter te kunnen voeren. Een gesprek met eindredacteur Andreas Jonkers van De Correspondent.

Je ouders, je school, de media: allemaal vertellen ze je verhalen. Zo kom je tot nieuwe inzichten en vorm je een mening over wat er om je heen gebeurt. Op basis van al die informatie bouw je een eigen verhaal op. Ik vind het  interessant om te kijken hoe je je eigen verhaal kunt aanvullen met dingen die je nog niet wist en die misschien je mening doen veranderen. Je hebt je identiteit op deze manier ook voor een deel zelf in de hand.

Waarom is het nu tijd voor meerdere perspectieven?

Discussies over racisme, discriminatie en ongelijkheid zijn van alle tijden. De laatste jaren worden die discussies steeds feller en zichtbaarder. Een voorbeeld is het Zwarte Piet-debat. Om te snappen waar die en andere discussies vandaan komen en waarom die zo fel worden gevoerd, heb je achtergrondinformatie, geschiedenisverhalen nodig. En die moet je van meerdere kanten bekijken.

Er wordt al lang onderzoek gedaan naar de koloniale geschiedenis van Nederland. Maar er wordt steeds meer over geschreven. Vorig jaar is bijvoorbeeld, vanuit de overheid, een groot onderzoek gestart naar hoe Nederland zich in het verleden heeft gedragen in Indonesië. Dat heeft veel reacties opgeroepen en ook meer ruimte gemaakt voor andere ‘verzwegen geschiedenissen’, zoals het verhaal van het Nederlands slavernijverleden.

Verschillende generaties, verschillende opvattingen?

Het verschil in generaties, speelt denk ik, een grote rol. De mensen die, vanuit bijvoorbeeld Suriname en Indonesië,  hierheen kwamen moesten zien te overleven. Hun kinderen waren bezig met een bestaan op te bouwen. De kinderen daarvan gaan nu vragen stellen: ‘Waar kom ik vandaan?’, ‘Waar komen mijn ouders vandaan, mijn opa en oma?

Alle verhalen lezen?

Ga naar corr.es/vg en vul deze code in: vg18 en lees een maand gratis De Correspondent