In vrijheid kiezen

World Press Photo toont de mooiste en belangrijkste foto's van (on)vrijheid

We denken er niet dagelijks over na, maar Nederland is een vrije, democratische rechtsstaat waarin je in vrijheid kunt leven en je eigen keuzes kunt maken. Dat is niet altijd zo geweest, niet in Nederland en ook niet in andere delen van de wereld. Daarom is het bijzonder als er foto’s of filmbeelden zijn van belangrijke gebeurtenissen waarin te zien is wat leven in vrijheid of onvrijheid is.

Deze foto is genomen op 28 augustus 2015. Door een opening in het prikkeldraad wordt een baby overhandigd aan een Syrische vluchteling die de grens tussen Servië en Hongarije al is overgestoken. De Hongaarse regering voert een scherp beleid ten aanzien van vluchtelingen die Hongarije proberen binnen te komen. In juli 2015 begon het land aan de bouw van een vier meter hoge muur van prikkeldraad langs de grens met Servië. Alleen de officiële grensovergangen mogen worden gebruikt. Vluchtelingen probeerden op andere plekken de grens over te steken, totdat de muur op 14 september af was. De groep op de foto had zich ’s nachts vier uur lang in een appelboomgaard verstopt. Bespoten met pepperspray en
de grenspolitie ontwijkend probeerden ze een doorgang te vinden.

Stichting World Press Photo is opgericht in Amsterdam in 1955. World Press Photo verzorgt jaarlijks ’s werelds meest beroemde fotowedstrijd. De missie is de wereld verbinden met betrouwbare visuele journalistiek en verhalen die ertoe doen. De waarde van fotojournalistiek en het belang van persvrijheid komen samen in een reizende tentoonstelling, die ieder jaar door meer dan vier miljoen mensen wordt bezocht op 100 locaties in ruim 50 landen wereldwijd. Bekijk alle foto’s op www.worldpressphoto.org.

Deze foto is genomen op 4 september 1957. Dorothy Counts was de eerste
en destijds enige zwarte student op de Harry Harding High School. Ze wordt op haar eerste schooldag belachelijk gemaakt door medestudenten die het er niet mee eens zijn dat zij naar deze school gaat.

In de Verenigde Staten was sprake van rassenscheiding: zwarte en witte studenten zaten niet bij elkaar op school. Op deze school werd dit opgeheven. Na een reeks gewelddadigheden besluit Dorothy’s
familie om haar al na vier dagen van school te halen.