Geef vrijheid door

7.000 kaarsjes, een theatervoorstelling, het Smartphone Orchestra en vlogs met verhalen over leven in oorlog: allemaal onderdelen van de eerste Nationale Jongerenherdenking. Hoe kwamen Hofplein Rotterdam en Luxor Theater op het idee? Hoe ziet de jongerenherdenking er dit jaar uit?

Het idee

Ragnhild Hofplein Rotterdam: De theatervoorstelling De loop der dingen van Hofplein Rotterdam, waarin 40 jonge spelers de verbinding met de huidige situatie in de wereld leggen, stond op 4 mei geprogrammeerd in het Luxor Theater. Vanwege de dodenherdenking leek het ons mooi samen met het publiek ook twee minuten stil te zijn, met een programma voor en door jongeren. Zo ontstond de Nationale Jongerenherdenking. We vroegen ons onder andere af wat de dodenherdenking betekent voor jongeren die geen grootouders hebben die de oorlog hebben meegemaakt.

Zoë Luxor Theater: Daarbij hebben veel Rotterdamse jongeren een migratieachtergrond. Het thema is dus vaak dichtbij. Hoe kunnen we de verbinding leggen tussen wat jongeren nu meemaken en wat er toen is gebeurd?

 

Van idee naar programma

Ragnhild: Omdat de wereld in 2016 werd opgeschud door oorlog en grote stromen vluchtelingen in Europa, heeft de maker van de voorstelling De loop der dingen, Gregory Caers, dat thema geïntegreerd in zijn voorstelling. De voorstelling sprak veel verschillende doelgroepen aan en heeft in 2017 bijvoorbeeld ook op Lowlands gestaan.
Zoë: Het eerste idee voor de randprogrammering was het Smartphone Orchestra. We speelden op de telefoons van bezoekers muziek af, gevolgd door de stemmen van jongeren die namen, leeftijden en data van overlijden noemden van jonge slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Veel jongeren vonden dat erg indrukwekkend. Daarnaast dachten we ook aan de spoken word scene, die is in Rotterdam groot. En we vroegen de jonge Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit voor het beeldmerk van het lichtjesmonument, Mothership ontwikkelde het monument. Onze herdenkingsfilter op Snapchat is heel vaak gebruikt. Door een foto te maken, naar rechts te swipen en een geofilter toe te voegen konden jongeren laten weten dat ze twee minuten stil zouden zijn.

“De hele avond kippenvel”

 

2018 en daarna

Ragnhild: Het lichtjesmonument, het Smartphone Orchestra en de vlogs zijn vaste onderdelen geworden van de herdenking. Voor de randprogrammering werken we dit jaar met een jongerenredactie.
Zoë: En met social influencers. Dat idee kwam vanuit de redactie.
Ragnhild: We ontwikkelen voor 2018 een uitgebreid programma waarmee we via de website en social media jongeren activeren om te creëren. Door bijvoorbeeld het schrijven van een spoken word of het spelen van een scène. We willen zorgen dat jongeren mede vorm geven aan de Nationale Jongerenherdenking en (opnieuw) betekenis geven aan de twee minuten stilte.

 

Het lichtjesmonument | Foto: Rick Messemaker

De belangrijkste boodschap

Zoë: Het gevoel dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en je het zelf moet waarborgen. Het heeft te maken met je eigen compassie met de wereld.
Ragnhild: Door je verbeeldingskracht te gebruiken en je te verplaatsen in het leven van anderen.
Zoë: Het is belangrijk dat jongeren hun stem kunnen laten horen. En dat ze zien waar die stem toe kan leiden. Jongeren zijn veel meer met politieke thema’s bezig dan volwassenen denken, maar op andere manieren en met andere vormen. De Nationale Jongerenherdenking richt zich dit jaar ook op gemeenten buiten de Randstad. De opbrengst van de entree gaat naar War Child.

De Nationale Jongerenherdenking in cijfers

De eerste jongerenherdenking was in 2017
Er waren 750 bezoekers
De snappfilter ‘Vandaag ben ik 2 minuten stil’ had 1,2 miljoen unieke impressies
Er werden 7.000 gekleurde kaarsjes aangestoken voor een lichtmonument ontworpen door Iwan Smit
Op de video op Facebook over de jongerenherdenking kwamen 7.266 reacties