Vrij van gebrek

Kijk eens naar de labels in je kleding. Waar is het gemaakt? Ben je het eens met Lina of Vera?

Kijk eens naar de labels in je kleding. Veel van jouw kleding is in China, Bangladesh, India, Sri Lanka, Cambodja of in Oost-Europa gemaakt. Er bestaat een kans dat het door kinderen onder slechte werkomstandig- heden geproduceerd is. Er zijn fabrieken waar mensen zes dagen per week werken, twaalf uur per dag, voor zo’n twintig cent per uur. Ook is de kans op onveilige situaties, zoals brandgevaar en het gebruik van gevaarlijke stoffen, groot in de kledingindustrie.

Vuile kleren

Grote kledingmerken en -winkelketens doen zaken met dergelijke fabrieken. Ze willen de kleding zo goedkoop mogelijk houden voor de consumenten in het Westen. Ze zeggen dat ze hun best doen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, maar dat het lastig is om alles te controleren. Volgens de organisatie Schone Kleren Campagne (SKC) kunnen de meeste kledingbedrijven niet aantonen dat ze de makers genoeg betalen om aan armoede te kunnen ontsnappen.

Illustratie: Lotte Dijkstra

Wie laat jij ‘stikken’?

Doordat mensen goedkope kleding willen, wordt in stand gehouden dat mensen in arme landen deze kleding onder slechte omstandigheden moeten maken. Als jij deze kleding koopt, ben je dan verantwoordelijk voor de slechte omstandigheden daar? Kun je er eigenlijk wel wat aan doen? Volgens de Schone Kleren Campagne kun je de merken een zetje geven door
in winkels, op social media of per mail te vragen hoe kleren gemaakt zijn. Volgens SKC is geen enkel merk 100% schoon, maar kun je wel merken steunen die hun best doen. Sites als Eerlijk Winkelen, Project Cece en Rank a Brand helpen je daarbij. Ze leren je hoe je kunt kijken naar arbeidsomstandigheden, maar ook naar de invloed op het milieu.

Illustratie: Lotte Dijkstra

Lina: “Ik ben veel met mode en kleding bezig, wil er graag goed uitzien en houd de trends bij. Daar hoort voor mij ook bij dat ik let op waar mijn kleding vandaan komt. Ik wil niet dat iemand anders narigheid heeft omdat ik te goedkope kleding heb gekocht.”

Vera: “Ik vind het echt te ver gaan om steeds te moeten controleren waar
een kledingstuk is gemaakt of waar het vandaan komt. Je kan wel bezig blijven… Het is wat mij betreft de taak van de winkels en fabrieken waar de kleding wordt gemaakt om ervoor te zorgen dat ze iedereen voldoende loon geven en normale werkomstandigheden. Dat is echt niet iets waar ik me druk om ga maken.”

De Four Freedoms

Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werd nagedacht over wat vrijheid nou precies is, en hoe deze vrijheid het best beschermd kan worden. De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt benoemde in 1941 de Four Freedoms, vier vrijheden die tijdens oorlog onder druk staan. Deze vier vrijheden zijn: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van angst en vrijwaring van gebrek. Tot op de dag van vandaag zijn deze vrijheden belangrijk.

Wat vind jij? Ben je het eens met Lina of met Vera? Is dit ver van je bed of voel jij je medeverantwoordelijk?